Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan konsekvenserna bli för den misstänkte 15-årige pojken? Enligt Dennis Martinsson (t v), juridisk doktor i straffrätt, finns det tre tänkbara scenarion. Till höger i bild syns kriminologen Sven Granath. Foto: SVT/TT

Experterna om våldsdådet på Morö backe: Det kan 15-åringen dömas till

Uppdaterad
Publicerad

Det är väldigt ovanligt att unga personer utsätts för så pass grova brott som den nioåriga flickan i Skellefteå. Under onsdagen inleds rättegången mot den misstänkte 15-åringen, som kan komma att dömas till fängelse.

Nioåringen attackerades när hon var på väg hem från fritids. En 15-årig pojke misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot barn.  

– Det finns tre tänkbara påföljder för pojken om han döms, ett av dem är fängelse, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt. 

Våldsdådet på Morö Backe

”Väldigt ovanligt”

Enligt Sven Granath, kriminolog hos polisen i Stockholm, är det ett brott som sticker ut.

– Det är väldigt ovanligt att personer i den här åldern utsätts för så pass grova brott, säger han, och fortsätter:

– Man tänker att det ska vara en gammal gubbe som är gärningsman. Men när brottet sker utanför familjen är det ofta andra yngre personer som är förövare.

Varför?

– Det är där kontaktytorna finns, och den sociala kontrollen är minst. Ungdomar i 15-17-årsåldern är överrepresenterade i många typer av grovt våld.

”Finns ofta begåvningshandikapp med i bilden”

Den 15-årige pojken som misstänks för brottet har en intellektuell funktionsnedsättning, vilket följer mönstret enligt Granath.

– Grova våldsbrott med sexuella inslag är ovanliga hos så unga personer och det finns ofta lättare begåvningshandikapp med i bilden hos förövaren. Vi vet det av fall sedan tidigare, säger han.

Kan 15-åringen dömas till rättpsykiatrisk vård om tingsrätten finner honom skyldig? Vad kan straffet bli? Hör Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om vilka tre alternativ som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet