Foto: SVT

Kritiska reaktioner mot Skellefteå kommun efter lärarens död

Uppdaterad
Publicerad

En lärare med covid-19 har dött och många lärare har smittats av sjukdomen på skolan i Kåge. Nu ifrågasätter vårdnadshavare om inte skolledningen hade kunnat ge mer information tidigare.
– Vi trodde i flera veckor att det bara handlade om snuva, säger en mamma.

Efter att en lärare med covid-19 dött och tio fall till av sjukdomen konstaterats vid skolan i Kåge ifrågasätter vårdnadshavare om inte skolledningen hade kunnat ge mer information tidigare.

Flera har reagerat efter att SVT Nyheter Västerbotten i fredags berättade att en lärare dött.

– Vi trodde ju i flera veckor att det bara handlade om snuva och att folk höll sig hemma för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, berättar en mamma.

Rykten spreds

Men rykten började gå. De blev värre och värre. Uppgifter vandrade runt i sociala medier.

– Jag hade önskat att man hade varit mer öppna tidigare och tror att vi alla har mycket att vinna på att samarbeta mellan kommunen, skolan och vårdnadshavarna, säger en förälder.

En del ser det här som ännu ett exempel som visar på en tystnadskultur som anställda vittnat om i Skellefteå.

Andra håller inte med om det.

”Extremt svår situation”

– Det är svårt att informera om det som man inte vet något om, konstaterar till exempel en personal vid skolan som tycker att skolledningen gjort vad den kan i det här svåra läget.

Skolchefen Anders Bergström svarar:

– Den information som vi har haft tillgänglig har vi gått ut med och i en så här extremt svår situation förstår jag att det finns de som tycker att vi gör fel, men vi försöker verkligen göra så mycket rätt som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet