Foto: Skellefteå kommun.

Kulturhuset avbryter konstnärliga upphandlingar

Publicerad

Skellefteå kommun avbryter de tre upphandlingarna kring konstnärlig gestaltning för det kommande kulturhuset. Anledningen är att de inte håller måttet.

Kommunens förhoppning var att konstnärerna skulle ta sig an både det nya kulturhusets artktektur och unika koncept gällande såväl innehåll som vision och värdegrund. Men anbuden som kommit in har varit av olika kvalitéer och nu meddelar man att inget av klarar av att uppfylla det som kommunen söker.

– Vi har haft en konstruktiv dialog i referensgruppen under processens gång och har kommit fram till att det valda upphandlingsförfarandet inte gett önskat resultat. Kommunen kommer därför att se över förfarandet och omformulera uppdraget för att ge den konstnärliga gestaltningen bättre förutsättningar, säger Kulturhus Skellefteås projektledare,Therese Bäckström Zidohli, i ett pressmeddelande.

”Fördelaktigt att byggstarten skjutits upp”

Trots att man inte hittat vad man sökte är det lite tur i oturen då kulturhusets byggstart skjutits upp. Bäckström Zidohli förtydligar dock att detta beslutet inte har något med det att göra.

– Oavsett om det gäller konst eller något annat måste vi våga göra ett omtag om vi anser att inkomna anbud inte uppfyller våra krav, vilket gäller alla projekt kommunen driver. Nu är det snarare fördelaktigt att byggstarten skjutits upp, annars hade läget varit mer pressat tidmässigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.