Foto: Skellefteå kommun.

Byggstarten av kulturhuset skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det nya kulturhuset i Skellefteå skulle betalas av kommunen. Men nu har man hittat externa finansiärer – och byggstarten skjuts upp.

Byggstaren skjuts upp till dess att kommunen utrett detta vidare. I ett pressmeddelande skriver kommunen att det finns ett starkt intresse av att investera i Skellefteå och de senaste månaderna har det dykt upp nya intressanta möjligheter inte minst för Skellefteås kommande kulturhus. Det här innebär att Skellefteå kommun nu fokuserar på att sälja hela kulturhuset inklusive hotellet.

– I och med det starka intresset väljer vi att bromsa upp processen, se över helheten, och därmed skapa bästa möjliga förutsättningar för Skellefteå. Detta beslut är vi från politiskt håll helt eniga i, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

– En omedelbar åtgärd blir att gå ut med ett prospekt gällande operatör för hotellet. Det innebär alltså att vi öppnar för fler hotelloperatörer att visa intresse för kulturhuset och i slutändan skapa bästa möjliga förutsättningar inför en försäljning.

LÄS MER: Kulturhuset blir 100 miljoner dyrare

Byggstarten kommer att försenas minst ett halvår.

LÄS MER: Här är Skellefteås nya kulturhus

Foto: SVT.

Har försökt hitta finansiärer länge

Enligt Lorents Burman är sökandet efter externa finansiärer till kulturhuset inget nytt. Under minst ett par års tid har man jobbat för att hitta någon. Vem eller vilka finansiärerna är vill han inte uttala sig om.

– Det har alltid funnits ett outtalat arbete i detta och man får säga att så här långt har det besannats då intresset är tydligt, säger Burman (S) till SVT.

Burman vill vara tydlig med att beslutet inte kommer att innebära att verksamheten i kulturhuset förändras.

– Sen hoppas jag att alla förstår verksamheten i kulturhuset kommer att vara oförändrad, den ansvarar kommunen för och vi äger byggprojektet, avslutar han.

Vänsterpartiets gruppledare Agneta Hansson betonar också att det är innehållet som är det viktigaste och det har kommunen fortfarande makten över.

– Det som är viktigt är att säkerställa att kulturföreningarna och organisationerna har råd att använda kulturhuset för sina evenemang, säger Agneta Hansson (V) till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.