Foto: Skellefteå kommun.

Kulturhusförslagen visas upp

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå pågår en allmän arkitekttävling som ska avgöra hur stadens kommande kulturhus och nya hotell ska se ut. 55 bidrag tävlar och idag startar två utställningar som visar upp bidragen för allmänheten.

Det handlar om en fysisk utställning som finns i Stadshusets entréplan och en webbaserad där vem som helst kan gå in, titta och tycka till om arkitekternas skapelser.

– Det känns ganska otroligt att 55 arkitekter har lagt ned såmycket tid och tankekraft på vårt kommande kulturhus och nyahotell, säger Therese Bäckström Zidohli, projektledare förKulturhus Skellefteå.

Juryn utser vinnare

Sedan mitten av mars arbetar en elva personer stark jury med lokala och externa aktörer inom flera kunskapsområden för att i maj kunna utse ett vinnande bidrag.

– Det framtida innehållet är förstås viktigast, men genom att bjudain till en tävling som är öppen för alla kan vi få många spännandeoch genomarbetade förslag som ger de bästa förutsättningarna fördet framtida kulturhuset.

Allmänheten får tycka

Under tiden kan alla från och med idag beskåda tävlingsbidragen på Stadshuset.

Fram till 20 april kan den som vill svara på fem frågor om varje tävlingsbidrag i webbutställningen. Therese Bäckström Zidohli förtydligar att det inte handlar om en omröstning om vilket bidrag som ska vinna, utan att resultatet kommer att lämnas in som ett rådgivande underlag till juryn.

– Det ska bli intressant att se hur folk reagerar på de olikabidragen. Det här handlar ju om en ganska omfattande förändring ien stadsbild som många sett hela sitt liv.

Anonyma arkitekter

För att valet av vinnare ska bli så rättvist och objektivt som möjligt är samtliga tävlingsdeltagare anonyma under hela tävlingstiden.

– Sedan är det också viktigt att påminna om att det bidrag som tillslut vinner kommer att genomgå förändringar under projekteringen,det är normalt att justeringar behöver göras utifrån verklighetenallteftersom planering fortskrider, avslutar Therese BäckströmZidohli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.