Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson

Norrlänningar köper allt mer mat nära bäst före-datum

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av matvaror med kort datum har ökat rejält hos en matvarujätte i norra Sverige. Handlare och kunder SVT Nyheter Västerbotten pratat med tror att det är ett sätt för folk att tackla de allt högre matpriserna.

– Priserna har gått upp fantastiskt mycket senaste året, så man gör klipp och kap, säger stormarknadschef Susanne Rindelöv i Skellefteå.

Det senaste halvåret har Coop Nord som verkar i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten sett en ökning av försäljningen av kort datumvaror med 20 procent.

– Och det syns hos nya kundgrupper, som inte tidigare sökt aktivt efter att kunna spara på det här sättet, säger Stefan Eriksson, medlems och kommunikationschef på Coop Nord.

Kassar säljer slut snabbt

För ett par veckor sedan började några Coop-butiker i norr packa billigare varor i färdiga kassar med kort datum och sälja via en app.

De säljer nu snabbt slut varje dag.

ICA-butikschefen Alexander Björk i Skellefteå ser också en ökat intresse för de prissänkta varorna med kort datum.

– Det beror nog på inflationen och att priset på maten gått upp, säger han.

Minskar svinnet

Tina Andersson i Skellefteå brukar kolla efter mat med kort datumpris.

– Dels för att det är billigare och så minskar man på matsvinnet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.