Under juli månad avled en man efter en fyrhjulingsolycka i Brednoret. Kvinnan som körde döms nu till fängelse i ett år för bland annat vållande till annans död. Foto: SVT

Kvinna döms till fängelse efter dödsolycka

Publicerad

I somras avled en man i 20-årsåldern efter en fyrhjulingsolycka i Robertsfors kommun. Nu döms kvinnan som körde fyrhjulingen till fängelse i ett år.

Det var den 11 juli 2018 som en fyrhjulingsolycka inträffade i Brednoret, i närheten av Djäkneboda, Robertsfors kommun. En alkoholpåverkad kvinna i 25-årsåldern körde fyrhjulingen och en 20-åring avled till följd av olyckan.

Kvinnan berättar i polisförhör att man kört fyrhjulingen mellan en gård och en strand flera gånger under kvällen. Olyckan inträffade när tre av festdeltagarna, kvinnan och två män, bestämde sig för att ”fara ut och åka en sista sväng” innan de skulle åka tillbaka till Umeå.

Döms till fängelse

Färden fick ett abrupt slut på grund av en kraftig inbromsning inför en kurva. Fyrhjulingen voltade och de tre passagerarna flög av terrängfordonet. En av männen på fyrhjulingen hamnade under fordonet och avled till följd av sina skador.

Kvinnan hade vid olyckstillfället en alkoholkoncentration på 1,34 promille men menade själv att hon inte upplevt sig märkbart berusad.

”Den höga alkoholkoncentrationen har inneburit att hon framfört fordonet under en avsevärd alkoholpåverkan. Det är inte sannolikt att denna alkoholpåverkan inte skulle ha påverkat hennes omdöme eller förmåga att framföra fordonet”, skriver Umeå tingsrätt i domen.

Nekar till grovt vållande till annans död

Kvinnan har erkänt olovlig körning och grovt rattfylleri men nekar till att ha gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död.

Hon döms nu i Umeå tingsrätt till fängelse i ett år för olovlig körning, grovt rattfylleri och vållande till annans död, grovt brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer