Genrebild. En kvinna i Umeå döms för att ha använt otillåtna hjälpmedel när hon skrev högskoleprovet. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT/SVT

Kvinna köpte resultat på högskoleprovet – döms för fusk

Publicerad

En 24-årig kvinna i Umeå döms för att ha fuskat på högskoleprovet 2017. Enligt tingsrätten har kvinnan använt ett hjälpmedel som läste upp rätt svar medan hon skrev provet.

Fusket uppdagades i samband med att polisen gjorde en husrannsakan i lokalerna till ett företag som erbjöd resultat på högskoleprovet. Kvinnans namn återfanns bland företagets kundlistor.

Kvinnan skickade pengar, en bild på sig själv och en passbild till företaget i utbyte mot elektronisk utrustning som läste upp rätt svar. Företaget hade prislistor med högre priser för högre poängsnitt på provet.

Accepterar inte kvinnans förklaring

24-åringen har i förhör uppgett att hon tagit kontakt med en man över sociala medier som sade sig kunna hjälpa henne öva inför provet genom att skicka gamla tentor eller personlig handledning. Hon säger sig inte ha haft någon kännedom kring företaget.

Tingsrätten köper inte kvinnans förklaring utan finner henne skyldig för osann försäkran, det vill säga att först ha lämnat en försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel för att sedan bryta det. Hon döms därför nu till 30 dagsböter á 50 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer