Emma från Kvinnojouren i Umeå sitter i en soffa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jobbigt när man inte kan duscha” – hör Emma från Kvinnojouren i Umeå om vilka problem hon ser med att våldtäktsoffer kan behöva vänta. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Kvinnojouren larmar: Våldtäktsoffer i Västerbotten kan få vänta i timmar

Publicerad

Våldtäktsoffer i Västerbotten kan få vänta i timmar på att få göra en spårsäkring och slussas ofta runt i vården. Det larmar Kvinnojouren om, som menar att problemet måste tas på allvar.

– Det finns brister i dag när det gäller spårsäkring efter våldtäkt. Och det är ofta en resursfråga, säger Emma från Kvinnojouren.

I november söker en kvinna vård på akuten för att hon blivit våldtagen av två män i Umeå. Polisen kommer till akuten och kvinnan behöver undersökas för att dokumentera skador och göra en spårsäkring.

Kvinnan får, enligt förundersökningen, vänta i timmar på grund av hård belastning på akuten. Till slut skickas hon hem – utan att ha gjort en undersökning. Hon planeras i stället in på gynmottagningen dagen efter.

– Hon är inte alls ensam, utan tyvärr har vi träffat flera kvinnor som har varit med om brister, säger Emma som jobbar på Kvinnojouren.

”Problem för kvinnor från inlandet”

De har pratat med kvinnor som har fått vänta på spårsäkringar, upplevt bristfälliga spårsäkringar, eller slussats runt mellan vårdinrättningar.

– Ett problem för kvinnor från inlandet är att de inte har kunnat genomföra en spårsökning på plats. De har tvingats ta sig till Umeå och fixa transporten själva.

Våldtäktsoffer som får höra att de måste ta sig till en annan ort, eller blir hemskickade på grund av resursbrist, kan ibland välja att inte alls göra spårsäkringen.

– I en situation där många mår oerhört dåligt så är det här ytterligare ett trauma. Och under vägen kan många känna att det blir för jobbigt.

Viktigt bevismaterial

Spårsäkringen är viktigt bevismaterial om man väljer att polisanmäla.

Enligt Kvinnojouren är bristerna inom spårsäkringar efter våldtäkter ofta en resursfråga, särskilt i inlandet. Och de vill se att frågan prioriteras.

– Vi ser att det är jätteviktigt att alla vet att en spårsäkring ska göras oavsett om man gjort en polisanmälan eller inte, att den görs så fort man kommer i kontakt med sjukvården och att alla får vården på det stället man befinner sig.

Hur kan man säkra spår och bevis efter sexualbrott?

• Det är viktigt att säkra de spår som kan finnas. Det innebär att ta tillvara kläder, lakan och exempelvis hårstrån för att hitta dna eller andra spår som kan användas som bevis vid en rättegång.

• Om du kontaktar polisen direkt efter händelsen hjälper vi dig med spårsäkring och ser till att du får läkarundersökning.

• Om du inte vill göra någon anmälan är det ändå viktigt att du gör en läkarundersökning och dessutom sparar eventuella andra bevis ifall du ändrar dig senare.

• Undersök dig så snart som möjligt på en akutmottagning, gynekologisk mottagning eller vid någon av de specialiserade mottagningar för våldtäktsoffer som finns på vissa orter.

• Sjukvårdspersonal tar olika prover som kan vara viktiga bevis i en rättegång. Eventuella skador dokumenteras och fotograferas.

• Du kan även kontakta polisen för att få stöd och hjälp efter ett sexualbrott.

Källa: Polismyndigheten.

var kan man få hjälp och stöd?

• Polisen kan, förutom att ta upp en anmälan, svara på frågor och hänvisa vidare till en hjälporganisation.

• Ideella organisationer med jourer för brottsutsatta finns på de flesta orter i landet. Du hittar dem via Brottsofferjouren eller Kvinnofridslinjen.

Brottsofferjouren.

Kvinnofridslinjen.

Ungarelationer.se.

Ungasjourer.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.