Foto: Jan Färingö, SVT

Här blir kyrkan i Umeå vaccinationscentral

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdag är Tegs kyrka i Umeå ett av Region Västerbottens vaccinationscentrum. Första dagen var 180 personer i gruppen fas 1 inbokade till vaccinering i kyrkan.

Katrin Nymberg som är församlingsherde på Tegs kyrka fick en förfrågan av Region Västerbotten om det var möjligt att inrätta ett vaccinationscentrum i kyrkan.

— Det kändes självklart redan från början. Det här är ju vad kyrkan stått för i alla tider. Vi erbjuder ett skydd för den som behöver och att vi får vara en vaccinationscentral känns verkligen som ett ärofyllt uppdrag, säger Karin Nymberg.

Coronaviruset i Västerbotten

Planen är att 180 personer ska vaccineras under onsdagen. En som besökte kyrkan var 56-åriga Marica Sjöman som är diabetiker typ-2 med njursvikt och nedsatt immunförsvar. Hon drabbades dessutom av covid i början av året.

— Jag fick en ganska snäll variant men hade feber och frossa i tre veckor så för mig känns det självklart att man ska vaccinera sig för det tycker jag är jätteviktigt.

I videoklippet hör du Marica Sjöman berätta om hur det gick med sprutan. Du hör också mer av församlingsherden Karin Nymberg och Region Västerbottens verksamhetschef Laila Ålevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet