Foto: SVT.

Knivdådet på Ikea: Kyrkan öppnar för chockade bybor

Publicerad

Den 55-åriga kvinnan och hennes son som avled efter knivdåden kom från en by nära Skellefteå. Svenska kyrkan väljer att öppna upp ett bönhus i grannbyn för personer som vill ha stöd efter det som inträffat på Ikea i Västerås.
– Det är fruktansvärt, säger en kvinna från trakten.

Bönhuset, som ligger i Gummarksområdet söder som Skellefteå, öppnade på tisdagseftermiddagen och kommer att hållas öppet efter närboendes behov. I byn finns endast ett hundratal hushåll, men alla har inte nåtts av dödsbuden ännu.

SVT är i byn och har talat med närboende i området, och många uttrycker sin stora bestörtning över det som hänt i Västerås.

– Det är fruktansvärt, jag var själv på Ikea med min son för ett tag sen, säger en kvinna.

– Allt känns så mycket närmre när det drabbar någon från trakten, säger en annan.

”Döden har slagit ner här”

Arne Andersson låste upp bönhuset, som ligger just intill förskolan på orten, i eftermiddags. Svenska kyrkan kommer att hålla öppet efter behov och eventuellt kommer det att vara öppet imorgon också.

– Döden har slagit ner här och det påverkar alla. Det finns också de som är mer närstående och för dem är det ännu värre, säger Arne Andersson, präst Skellefteå lands församling.

Kvinnan jobbade på landstinget

Kvinnan som mördades arbetade vid en vårdcentral vid Västerbottens läns landsting. All personal har under dagen nåtts av beskedet – även de som är på semester.

Anneli Hägglund som är presstalesman för landstinget beskriver en arbetsplats i chock och förstämning.

– Vi har erbjudit alla som behövt stöd genom landstingets HR-avdelning, men vårdcentralen har hållit öppet som vanligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet