Läkare i Västerbotten skrev ut cannabis till barn – legitimation kan dras in

Publicerad

En läkare, som senast jobbade på en vårdcentral i Västerbotten, får kritik efter att ha skrivit ut medicinsk cannabis till flera patienter på ett bristfälligt sätt. Totalt har fyra barn med olika diagnoser behandlats med cannabis – den yngsta bara sex år.

Det var apotekspersonal som först uppmärksammade läkarens udda förskrivningar av medicin och larmade.

Flera personer som fått cannabisläkemedel utskrivet hade inga underliggande sjukdomar som tydde på att de behövde preparaten och därför fattades misstanke om bristande handläggning.

Skrev ut till missbrukare

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd där man kräver att legitimationen ska dras in.

I anmälan har Ivo gått igenom de patienter som fått läkemedel av läkaren. I vissa fall har förskrivning skett till personer med kända missbruksproblem – som uttryckligen bett om specifika preparat.

Behandlade barn med cannabis

Läkaren ska också ha behandlat flera barn med svårbehandlad epilepsi, enligt önskemål från vårdnadshavare.

Ytterligare barn med diagnostiserad hjärntumör, som upplevde kramper och smärta, blev behandlad av läkaren.

Det yngsta barnet som behandlades med cannabispreparat av läkaren var en sexårig flicka med en CP-skada.

Har varit verksam i länet

Läkaren har jobbat på flera platser i landet, men var senast verksam på en vårdcentral i Västerbotten.

Ivo kritiserar läkaren på flera punkter. Bland annat för att inte ha följt upp patienterna, inte undersökt sjukdomshistorik eller informerat om riskerna.

Läkarens egna inställning är att cannabis är ofarligt. Läkaren var själv tveksam till att behandla barn med cannabis, men ska ha fått stöd från dåvarande verksamhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.