Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den är otäck” – hör Birgitta Evengård, professor i infektionssjukdomar, om riskerna med bakterien och om hur du kan skydda dig. Foto: SVT/TT

Umeåforskaren varnar för badsårsfeber under värmeböljor: ”Kan leda till blodförgiftning”

Uppdaterad
Publicerad

Den varma sommaren 2018 mer än fördubblades antalet fall av badsårsfeber i Sverige. Nu när prognoserna pekar mot en ny värmebölja ökar riskerna igen.

– Jag låter aldrig min familj bada i Östersjön om de har öppna sår, säger Birgitta Evengård, professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

Vibriobakterierna finns naturligt i havsvattnet men växer till sig i varma temperaturer. De kan orsaka maginfektioner, öroninflammation och blodförgiftning.

I sällsynta fall kan man också drabbas av livshotande blodförgiftning, om bakterien tar sig in genom ett öppet sår och hamnar i blodbanan – så kallad badsårsfeber.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– Har du ett bra immunförsvar, då klarar du i allmänhet av infektionen. Men tar den sig in i kroppen genom öppna sår och du inte kan bekämpa den så blir det ganska ofta blodförgiftningar och där är det en 50-procentig dödlighet, säger Birgitta Evengård, läkare och professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

Sprids i vatten med hög temperatur

Under den varma sommaren 2018 mer än fördubblades de inrapporterade fallen till Folkhälsomyndigheten av viberioinfektioner. Antal fall var då totalt 178 i landet.

De senaste nio åren har Västerbotten haft 19 fall, totalt i landet 733 stycken. Nu när prognoserna pekar mot en ny värmebölja i sommar och därmed höga temperaturer i badvikarna vilket ökar tillväxten av bakterierna.

– Den sprids i vatten där det är en högre temperatur. I havsvikar där det är bräckt vatten men också lite saltvatten. Sannolikt kommer vi att se mer av den här bakterien och dess följdsjukdomar när temperaturen stiger, säger Birgitta Evengård.

I klippet: Hör henne förklara riskerna och hur man kan skydda sig.

Så ser symptomen på badsårsfeber ut:

Vibriobakterier är vanliga i bräckt vatten och frodas i vattentemperaturer över 20 grader.

Om man sväljer vatten kan de orsaka infektion i hörselgångarna eller tarmarna. Om bakterien får fäst i ett öppet sår kan de tränga in i blodbanan och orsaka orsaka livsfarlig blodförgiftning. Symptom på badsårsfeber kan vara ett infekterat och smärtsamt sår, feber och allmänpåverkan.

Symptomen vid smitta dyker upp efter ett–tre dygn.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet