Drygt 20 vårdplatser kommer att försvinna efter årsskiftet. Foto: Svt

Landstinget beklagar oron efter SD-besöket

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Jimmie Åkesson (SD) besökte Geriatriskt centrum i Umeå rullades historien upp om en ställningstagande läkare och personal som kände sig hotade. Nu går landstinget ut och beklagar hur händelsen utvecklat sig.

Flera anställda på Norrlands universitetssjukhus har vittnat om oro i samband besöket från Sverigedemokraterna. När anställda tog ställning och protesterade mot besöket ska de ha blivit hotade om uppsägning av säkerhetspersonal.

”Beklagar”

Landstinget har konsekvent nekat till att säkerhetspersonalen hotat anställda och nu går de ut med ett formellt uttalande i form av ett pressmeddelande. Kontentan är att hot om uppsägning inte framförts och att anställda inte kommer att sägas upp.

– Vi i landstingsledningen beklagar att medarbetare känner rädsla för repressalier och avsked, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör.

Samtidigt vidhåller han att landstingsledningen agerat rättvist när det gäller det politiska besöket.

– Landstinget är en offentlig verksamhet som inte tar ställning politiskt vid den här typen av förfrågningar och av samma orsak måste man på de enskilda arbetsplatserna respektera landstingets hållning.

”Vanligt studiebesök”

Undis Englund som är verksamhetschef tog emot Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen.

– Jag hanterade det här som ett vanligt studiebesök. Först berättade jag om verksamheten och sedan visade jag runt i delar av verksamheten.

– Vi kommer att följa upp hur personalen på Geriatriskt centrum upplevt situationen och vad som gäller vid politiska studiebesök.

Landstinget skriver i pressmeddelandet att de nu är i färd med att fastställa riktlinjer för politiska besök i verksamheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.