Flera av Västerbottens läns kommuner rustar inför den nya tobakslagen som träder i kraft från och med den 1 juli. Foto: TT

Kommuner i Västerbotten ska sätta upp förbudsskyltar mot rökning

Publicerad
Offentliga platser som lekparker och busshållplatser ska bli rökfria när den nya tobaklagen träder i kraft i juli.
Kommuner i Västerbotten har redan börjat förbereda sig – bland annat planerar man att sätta upp förbudsskyltar.

I Vännäs har kommunen informerat om den nya lagen genom utskick till bland annat fastighetsägare och vårdinrättningar.

– Vi har redan haft tillsyn under våren på skolorna och det kommer att sättas upp skyltar om rökförbud på offentliga platser. Men om det är en öppen lekplats utan given entré kan det bli lite svårt med placeringen av skyltarna, säger Anna-Karin Löfgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Vännäs kommun.

När den nya tobakslagen träder i kraft införs rökförbud på flera offentliga platser som uteserveringar, allmänna lekplatser, idrottsanläggningar och busshållplatser. 

Kommuner försöker samverka

Även i Skellefteå och Vilhelmina har förberedelserna inför den nya tobakslagen påbörjats, men man vill samtidigt avvakta vägledande material från bland annat folkhälsomyndigheten.

– Det som är svårt med ny lagstiftning är tolkningar av lagen. Det är viktigt att det blir en likvärdig bedömning och därför försöker vi samverka över kommungränserna, säger Lovisa Eriksson, miljöinspektör i Vilhelmina kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer