Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska jag vara invalid för resten av livet?” frågar sig Torbjörn Lindqvist efter att ha stått i operationskö sedan november 2021. Foto: Anna Bergman/SVT

Torbjörn Lindqvist i Umeå har väntat två år på knäoperation: ”Smärtsamt”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan gjorde Torbjörn Lindqvist från Umeå en knäprotesoperation som misslyckades. Sedan dess har han väntat på en omoperation, med drömmen om att kunna röra på sig som förr.

– Det är smärtsamt att jag inte vet vad som kommer att hända, säger han om den långa kötiden till vården.

I januari 2021 opererade Torbjörn Lindqvist sitt högra knä vid Lycksele lasarett. När han fortfarande hade ont i knäet, och bara kunde röra sig begränsat flera veckor efter operationen, började han ana att allt inte stämde. I november samma år fick han till slut bekräftat att något gått fel.

– Sådant kan hända, så jag klagar inte på min läkare. Det jag tycker är fel är att jag ska behöva vänta så länge på att få en omoperation, säger Torbjörn Lindqvist.

Vårdkrisen i Västerbotten

Sökt hjälp i andra regioner

Ännu har han inte fått något besked från Region Västerbotten om när en ny operation ska ske.

Han har själv hört av sig till kliniker i Stockholm och Norrbotten för att se om de kan operera honom istället, men fått svaret att omoperationer måste utföras av samma vårdgivare som utförde den första operationen. Så nu är hans enda hopp att regionen får ordning på den långa vårdkön.

– Jag måste få ett besked nu i januari, annars vet jag inte vad jag gör.

Kliniken: Försöker kapa vårdkön

Stig-Evert Tornberg, verksamhetschef på ortopediska kliniken i Umeå, menar att de försöker kapa vårdkön bland annat genom att köpa in operationer från privata vårdgivare.

– Det är bekymmersamt och vi förstår patienternas lidande under den perioden som vi inte kan erbjuda det vi ska kunna erbjuda för att patienterna ska kunna återgå och rehabilitera och för att få ett bättre liv, säger Stig-Evert Tornberg.

Hör mer om Torbjörn Lindqvists prövande väntan på en operation i klippet ovan.

Har du också fått vänta på operation? Svara på SVT:s enkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet