Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är svårt, man ska försöka träffa i mitten av några millimetrar som ligger längst ned i hjärnan, närmast hjärnstammen, säger neurokirurgen Hjálmar Bjartmarz. SVT fick vara med när läkarna övade inför det svåra ingreppet då 7 miljoner nervceller ska hamna på rätt plats. Hör läkarna berätta om ingreppet i videon. Foto: Henrik Norrsell /SVT

Läkare på ortopeden i Umeå larmar: Människor dör i väntan på vård

Uppdaterad
Publicerad

Människor dör i väntan på vård – det slår läkare på ortopedkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå larm om.

De menar att det är stora brister på avdelningen. Erik Hedström är en av läkarna som vädjar till regionledningen att ta problemen på allvar. 

– Vi kan inte bedriva en patientsäker vård, säger han.

Läkare på ortopedkliniken på NUS i Umeå slår larm om stora brister i patientsäkerheten.

– Patienter får inte rätt vård i rätt tid, säger överläkare Erik Hedström.

Vårdkrisen i Västerbotten

Just nu köar 1 400 personer för ortopedoperationer vid Rörelseorganens centrum, som innefattar ortopeden i Umeå och Skellefteå. I nuläget opereras bara 40 procent inom gränsen för vårdgarantin, som innebär att operationen sker inom 90 dagar efter läkares beslut. 330 av personerna i ortopedens vårdkö har väntat i över ett år.

En patient avled

Läkarna vittnar om en situation där de måste göra orimliga prioriteringar bland patienterna.

– Det är extremt allvarligt, säger Erik Hedström.

I ett brev till regionledningen, som i princip samtliga läkare på ortopeden undertecknat, listar de en rad händelser där patienter blivit lidande. Det allvarligaste fallet handlar om en patient som behövde amputeras. Men på grund av begränsade resurser sköts dröjde operationen flera dagar och patienten avled.

– Regionen har för få anställda sjuksköterskor, säger överläkaren Erik Hedström.

Tar hjälp av privata vårdgivare

Stig-Evert Tornberg, verksamhetschef på ortopediska kliniken i Umeå, berättar att regionen bland annat försöker kapa vårdkön genom att köpa in operationer från privata vårdgivare i Umeå.

– De som lider och verkligen skulle behöva en operation på NUS kan vi inte riktigt hjälpa idag. Det är det som man signalerar från läkargruppen och det förstår jag fullt och fast att de gör, säger Stig-Evert Tornberg.

Hälso- och sjukvårdsdirektören svarar

Under eftermiddagen har Hälso- och sjukvårdsdirektören svarat läkarna att de känner till problemen.

–Vi är väl medvetna om situationen och har vidtagit åtgärder. Senast en stor lönesatsning på sjuksköterskor som kostar oss 130 miljoner kronor, säger Brita Winsa till SVT Nyheter Västerbotten på tisdagskvällen.

Har du fått vänta på operation? Svara på SVT:s enkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet