Foto: SVT

Ivo riktar skarp kritik mot NUS: Risk för allvarliga vårdskador

Publicerad

Patientsäkerheten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå är allvarligt hotad – detta menar Inspektionen för vård och omsorg.

Myndigheten riktar skarp kritik mot sjukhuset och menar att bristen på vårdplatser får stora konsekvenser.

– Det är väldigt allvarligt, säger Magnus Hedström, områdeschef på NUS.

I början av september genomförde inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en tillsyn vid Norrlands universitetssjukhus med fokus på överbeläggningar.

Ivo menar att Region Västerbotten inte har säkerställt att NUS har tillräckligt med vårdplatser vilket medför allvarliga vårdskador.

Långa väntetider på akuten

Enligt sjuksköterskor som Ivo har pratat med kan det vara upp till 50 personer samtidigt på akutmottagningen och att inte är möjligt att hålla koll över vilka av dem som är högriskpatienter.

Väntetider för läkarbedömning är ofta flera timmar, enligt en avvikelserapport upp till 13,5 timmar.

– Det är väldigt allvarligt om man inte kan ta hand om patienterna som man vill, säger Magnus Hedström, områdeschef på NUS.

Genomsnittlig beläggning på 104 procent

Under hösten fanns det runt 60 stycken färre vårdplatser på NUS i jämförelse med förra året. Flera avdelningar hade överbeläggningar.

– Det här är inte bra för patientsäkerheten och arbetsmiljön, säger Magnus Hedström.

Områdeschef: ”Utsatta för risker”

Ibland har patienter flyttats till avdelningar där de inte har möjlighet att få rätt vård. Den medicinska akutvårdsavdelningen har exempelvis tagit emot patienter med alldeles för stor vårdbehov.

– Vi är fullständigt medveten om att utlokaliserade patienter som ligger på en avdelning där de inte ska ligga är utsatta för risker, säger Magnus Hedström och fortsätter:

– Det är inget alternativ att inte ta emot patienter. Är det fysiskt fullt på en avdelning då måste den ju läggas på det minst dåliga alternativt, säger Hedström.

Region Västerbotten har fram till den 31 januari på sig att svara på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.