Hör länsstyrelsens viltförvaltare om vad som behövs för att kronhjortsstammen ska hållas på en lagom nivå. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Västerbotten: Vill se en mer aktiv jakt av kronhjort

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten vill att jakten prioriteras högre i de områden där kronhjortarna orsakar problem.

– Kronhjortsförvaltningen kommer i andra hand efter älgjakten och då är det svårt att nå målet, säger Erik Lindberg, viltförvaltare.

Jaktåret 2019-2020 fälldes 225 kronhjortar i länet. Men ofta nås inte målet för hur många kronhjortar som ska skjutas varje år. Den skygga kronhjorten beskrivs som svårjagad samtidigt som älgjakten är det som prioriteras, enligt länsstyrelsen. 

Vilket ansvar tar länsstyrelsen för att jaktmålen nås? 

– Vi försöker ställa krav på kronskötselområdena så att de sätter relevanta planer. Vi för också dialog så att skötselområden och jägare får kännedom om markägarnas problem och kan agera, säger Erik Lindberg.

Svåra att jaga

Thomas Eriksson, ordförande i Järnäshalvöns kronskötselområde, håller med om att det behövs göras mer. Det är en utmaning att jaga kronhjort berättar han. 

– De använder alla sina sinnen. Det är som en helt ny jakt.  

”Går inte utrota” 

Lantbrukarnas riksförbund och lantbrukare i Nordmalingsområdet har tagit kontakt med länsstyrelsen för att hitta en lösning på problemen tillsammans med markägare och jägare. Något som Thomas Eriksson välkomnar. 

– Det är bra att vi får en dialog. Det är ett generellt problem i Sverige, att saker inte tas på allvar förrän det blivit en halv katastrof. Det handlar om att hitta en nivå på stammen som är acceptabel för markägare och skogsägare. Det går inte att utrota kronhjorten, säger Thomas Eriksson.

Kronskötselområden

Det finns tio kronskötselområden i Västerbottens län.  

Markägare och jägare inom ett visst område ansvarar för förvaltningen av kronhjortarna.  

De bestämmer bland annat hur många som ska skjutas och rapporterar in till länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen har inte bestämt hur många kronhjortar som ska finnas i länet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.