Länsveterinär Annelie Grip Hansson ser ingen anledning till oro: – Sitt lugnt i båten, säger hon. Foto: SVT/TT.

Länsveterinären i Västerbotten om norska hundsjukdomen: ”Sitt lugnt i båten”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundar i Norge har dött av en mystisk sjukdom. Oron bland hundägare i Sverige sprider sig. Men länsveterinären Annelie Grip Hansson manar till lugn.
– Det är ingen epidemi som sprider sig, säger hon.

Annelie Grip Hansson är länsveterinär i Västerbotten. Hon har märkt av oron som sprider sig bland hundägare och noterat att tävlingar och hundträffar ställs in.

Hon menar att hundägare inte ska oroa sig över detta i nuläget.

– För det första så tycks det inte vara något som är en smittsam epidemi, det är inget som sprider sig som en löpeld. I Norge har man identifierat två bakterier i tarmen, men man vet inte mer än så.

”Onödigt att åka till Norge”

Vad ska man göra eller tänka som hundägare?

– Det är jätteonödigt åka till Norge på hundutställning innan man vet vad det handlar om. Men hundar petar i sig både det ena och det andra i normala fall, vilket kan ge diarré och kräkningar.

– Har man en hund som är sjuk behöver man inte ha den bland andra hundar. Och är hunden sjuk ska man kontakta sin veterinär.

Hundägare ska leva som vanligt menar Grip Hansson.

– Försiktighetspricipen är ju bra om man är orolig, men sitt lugnt i båten, säger hon.

Fakta: Information från Jordbruksverket om sjuka hundar i Norge

Visa
  • Ett antal hundar har den senaste tiden insjuknat i Norge i en svår diarré. Flera hundar har dött.
  • Eftersom vi ännu inte vet vad som är orsaken till hundarnas tillstånd och om det finns ett samband mellan dessa fall kan vi i dagsläget inte ge några rekommendationer angående resor med hundar till och från Norge.
  • Det finns inga restriktioner om att åka över gränsen. Som alltid ska man tänka på smittskyddet när man reser – inte resa med sjuka djur, inte låta sina djur hälsa på andra och undvika närkontakt med andra hundar.
  • Myndigheterna i Norge arbetar för fullt med att hitta orsaken till sjukdomen. Veterinärinstitutet i Norge har undersökt tre av de avlidna hundarna och väntar analyssvar inom de närmaste dygnen.
  • Jordbruksverket följer utvecklingen tillsammans med övriga ansvariga myndigheter.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer