Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det här ska vi se över” – hör vaccinsamordnaren Ronny Lestander om de dubbla budskapen kring skyddet efter vaccineringen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dubbla budskap till vaccinerade på Nolia i Umeå om när de har skydd: ”Olyckligt”

Publicerad

En gravid kvinna som nyligen vaccinerade sig vid Nolia i Umeå fick tre olika besked kring när vaccinet börjar skydda mot covid-19. Nu ska Region Västerbotten se över vilken information som delas ut.

– Det blir väldigt förvirrande för man vill ju göra rätt, menar kvinnan.

Den gravida kvinnan som nyligen vaccinerade sig vid Nolia i Umeå fick tre olika besked – ett muntligt och två skriftligt i två informationsblad som delades ut efter vaccineringen.

– Jag fick veta muntligt att jag kan återgå till att leva mer som vanligt efter två till tre veckor. Men sen fick jag ett informationsblad som sa att en vecka efter vaccineringen har man skydd och ett annat papper som sa en vecka efter sista sprutan, säger kvinnan som vill vara anonym.

Vaccinationssamordnaren i Västerbotten blir förvånad över att flera olika informationsblad lämnas ut till de som vaccinerats.

– Det här kände jag inte till, det måste vi se över, säger Ronny Lestander till SVT.

Information från december

Ett av informationsbladen som delats ut av Region Västerbotten kommer från Folkhälsomyndigheten och är daterat till december 2020. I det står det att gravida inte erbjuds vaccin.

– Det kommer ständigt nya direktiv, så har vi haft det länge men vi ska se över detta, för det ska inte behöva uppstå förvirring för den som vaccinerats.

Hör Ronny Lestander kommentera och klargöra vad som gäller för de nyvaccinerade i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet