• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) Foto: Pressbilder

Kommunalråden om integrationen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen var SVT på plats på Östra Ersboda för att prata med Umeåborna om integration. Nu svarar kommunalråden på frågan om vad de tycker är de viktigaste åtgärderna för att få till en bra integration i Umeå.

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) menar att integrationen framförallt är knuten till tre områden: Bostäder, jobb och fritid.

– Det är ju naturligtvis att vi bygger bostäder med blandade upplåtelseformer, att vi blandar bostadsrätter, hyresrätter och egna hem i samma områden. Det är en strukturfråga som är oerhört viktig, säger han.

Vad vill du att ni jobbar mer på i framtiden?

– Jag skulle vilja utveckla fler arbetsmarknadsutbildningar och mer möjlighet till praktik, så man kommer in i ett sammanhang snabbt och kan börja jobba och integreras, säger Hans Lindberg.

Vill värna om ett tillåtande klimat

Lindberg menar att det redan finns ett tillåtande och öppet klimat i Umeå som han vill värna om. Ett sätt att göra det är genom satsningar på kultur och fritid, menar han.

– Integrationen är svår och utmanande, man kan aldrig säga att man gått i land med den. Men genom att satsa på föreningsliv och att vi från kommunen har låga ingångströsklar, det är en förutsättning för integration.

Anders Ågren (M): ”Inför integrationsplikt”

Moderaternas gruppledare i Umeå, Anders Ågren, menar att språket är viktigt för integrationen.

– Man måste ha grundläggande kunskaper i svenska och det måste finnas ett tryck på de som kommer hit att bli en del av det svenska samhället och få jobb.

Anders Ågren vill att Umeå kommun inför integrationsplikt, något som finns i Vellinge. Det innebär att nyanlända måste lära sig svenska och svensk samhällsorientering, annars minskas bidragen – eller tas bort helt.

På riksplanet vill Moderaterna införa inträdesjobb, som innebär att flyktingar får tillträde till jobb och gör praktik parallellt, samtidigt som företaget får lägre arbetsgivaravgift.

– Min bild är att Umeåborna är öppna och välkomnande, men vi kan alltid bli bättre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet