Umeå Littfest 2017 Foto: Rebecca Lundberg

Littfest ställer in årets festival

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturfestivalen Littfest i Umeå ställer in årets festival efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationen att stoppa evenemang med fler än 500 personer.

– Det känns oerhört tråkigt. Vi har jobbat för den här festivalen länge, men säkerheten går naturligtvis i första rummet, säger Elenor Nordström, en av Littfests koordinatorer.

Festivalen skulle ha startat under torsdagen, men onsdagens rekommendation från Folkhälsomyndigheten att begränsa större evenemang får katastrofala följder – hela festivalen ställs in.

– Vi kommer naturligtvis följa rekommendationen. Vi går ut med informationen nu till de som berörs, säger Elenor Nordström.

Coronaviruset i Västerbotten

Vad innebär det om man köpt biljett?

– Det är inget vi funderat över i dagsläget. Det är inte troligt att vi kommer flytta evenemanget till ett senare datum. Vi har redan en hel del kostnader. Att genomföra den på nytt skulle blir för kostsamt. 

Vad innebär det ekonomiskt för er?

– Det har vi inte hunnit räkna igenom. 

Slutsåld festival

Festivalen var slutsåld och väntade omkring 5000 besökare under tre dagar. Nu rinner alla förberedelser ut i sanden.

– Det är så oerhört många som är inblandade. Littfest är ju en ideell förening och det är många som lagt ner oerhört många ideella timmar på att festivalen ska genomföras. Det är klart en besvikelse. Men säkerheten går naturligtvis i första rummet, säger Elenor Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet