• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Foto: Tommy Forsgren, SVT

Lördagens bränder släckta – Räddningstjänsten: ”Hektiska dygn”

Publicerad

Räddningstjänsten i Nordmaling uppger att man fick in 11 larm om skogsbränder på 40 minuter under lördagen, och det blev ett intensivt dygn för brandmännen. Den sista branden lyckades man släcka vid midnatt. 

Det var vid Storrisberget som lördagens sista brand släcktes. Efter det har räddningstjänsten i Nordmaling haft en lugn natt, menar Lars Kinnunen, räddningschef i beredskap i Nordmaling.

– Vi har haft några hektiska dygn, och vi är fortfarande i det. Men just nu har vi ingen personal ute, säger han.

Hjälp av hemvärnet

Under natten har man tagit hjälp av hemvärnet som har patrullerat området vid Högbränna, för att kontrollera att det inte blossar upp igen.

– Då har samtidigt markägarna börjat kontrollera sina marker parallellt, säger Lars Kinnunen.

Materiell kvar i skogen

Under söndagen är det ingenting som brinner i Nordmaling, men räddningstjänsten meddelar att man är redo om något skulle hända.

– Det måste vi vara, så gott det går. Men vi har oerhörda mängder materiell kvar ute i skogen på olika ställen, så vi är långt ifrån återställda inför nya larm.

Samtidigt är ett av räddningsfordonen trasigt, berättar han.

Under söndagen ska räddningstjänsten ha ett möte med markägarna i Högbränna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet