Foto: Fredrik SandbergTT

Så ser svampprognosen ut i länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en torr sommar nalkas nu blötare tider, något som tilltalar länets svampplockare lite extra mycket.

Sommaren har länge varit torr i stora delar av länet, men nu i veckan brakade oväder loss på sina håll. Och regn och rusk betyder att svamparna börjar titta fram bland träd och buskar.

– Svamp tycker om regn och i och med att det har regnat tror jag att de ska kunna bli bra. Jag hoppas på det i alla fall, säger Lena Borg, svampkonsulent i Vännäsby.

LÄS MER: Svampplockare får hoppas på åskskurar

Hon minns tillbaka på en liknande sommar för ett par år sedan när framför allt stensoppen, eller karljohan som den också kallas, svämmade över i trakterna.

– Tänk så blir det ett lika bra år i år? Men det är klart att det kanske brukar vara längre mellan cyklerna. Jag vet att i alla fall att de gula kantarellerna har börjat komma upp och snart kommer nog även karljohan upp ordentligt.

”Det är nära nu”

I Skellefteåtrakterna syns kantarellerna även där, även om de fortfarande är små. Men säsongen är inte långt borta.

– Jag var ute i går en sväng och då fanns det inte så mycket. Det är lite för tidigt att säga, det har varit lite torrt fram till nu då regnet kom häromdagen. Inom loppet av bara några dagar borde det komma upp lite mer svamp. Det är nära nu, säger Lill Eilertsen, svampkonsulent i Skellefteå.

LÄS MER: Viktigt att ha koll på reglerna

Även Eilertsen tror att den senaste tidens väder bäddar för en bra höst för svampplockning.

– Jag tror att det är ganska gynnsamt för svamparna. Det har varit tillräckligt varmt för att de ska få växa till sig i marken och nu ser det ju ut som att det kommer att bli lite regn, så de får komma upp. Det blir nog bra det här.

Slutet på augusti är högsäsong

Annars gäller slutet på augusti som svampplockningens högsäsong i länet, framför allt för karljohansvampar. I skogarna runt Lycksele är de vanligt förekommande, till skillnad från till exempel kantarellerna.

– Kantareller finns inte så mycket här, eller ja det påstås att de finns på lite hemliga ställen, men det är ingen som delar med sig av de här ställena. Jag har inte själv lyckats hitta några i alla fall, säger Sigridur Arnadottir, svampkonsulent i Lycksele.

TV: Här överraskas svampplockaren av en huggorm

Men nog ser det allt lovande ut, menar Sigridur.

– Jag har sett lite smörsopp och citronslemskivling när jag varit ute och letat hjortron. Att det har blivit regn här på slutet och att vi har haft ganska varma dagar innan talar för att det ska bli ett bra år. Jag har goda förhoppningar.

Hur mycket svamp blir det i år?

– Det vet bara svamparna själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.