Foto: SVT

Lövånger kyrka: Brudpar efter brudpar bokar av

Publicerad

Sommartider är inte bröllopstider det här året i Lövånger kyrka. Under pandemin har vigslarna och bröllopsfesterna bokats av – vilket kan slå mot kyrkans ungdomsverksamhet.

Brudpar efter brudbar har valt att ställa in eller flytta fram sin vigsel i Lövånger söder om Skellefteå. Möjligtvis kan en vigsel på sensommaren bli av trots coronabegränsningarna. Prästen Maria Ekstedt väntar besked de närmsta dagarna.

– Det känns ovant, för det är ju ett glädjeämne på sommaren att viga brudpar, säger hon.

Coronaviruset i Västerbotten

Även på kyrkans lägergård i närliggande Munkviken bokar brudparen av.

Förlorade inkomster

Kustsamhället Lövånger lockar ofta hemvändare och stugägare att gifta sig med många gäster och stora fester.

Sällskap som inte sällan bokar en hel helgs boende och kalas på lägergåden. Nu försvinner den inkomstkällan i sommar.

– Det blir ett ekonomiskt avbräck för gården som främst är till för stiftets barn och ungdomar, säger prästen Maria Ekstedt.

Ökat intresse för drop-in

En rundringning visar att det bokas av friskt även i andra delar av Luleå stift. Bland annat i Stensele, Vilhelmina och Umeå.

– Särskilt i  Stensele är det mycket färre vigslar än vanligt, men det är roligt att det finns några som vill gifta sig ändå, säger församlingsassistent Görel Klementsson.

– Men det är ovanligt många som hör av sig angående våra drop-in-vigslar i Umeå på midsommarafton, berättar Luleå Stifts kommunikatör Alexandra Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet