I maj kommer kommunen att visa upp den ”nästan färdiga” bron – då kommer de som vill och vågar få gå upp i en av dom pyloner som håller upp vajrarna till bro Foto: SVT

Lundabron i Umeå ska bli landets längsta hängbro för fotgängare – försenas ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Lundabron i Umeå ska bli Sveriges längsta hängbro för cykel- och gångtrafikanter.

Men bygget har blivit både dyrare och tagit längre tid än vad som var tänkt – och nu skjuts invigningen upp ytterligare.

– Vår tidsplan är nu att man ska kunna gå över bron innan årsskiftet, säger Karin Isaksson, teknisk chef på Umeå kommun.

Tanken var först att bron skulle stå klar sommaren 2018, sedan sköts det fram till sommaren 2019. Och nu meddelar kommunen att det kan dröja ända till nästa år innan den öppnas för allmänheten.

Budgeten för bygget sprack i ett tidigt skede och bron är nu rejält försenad på grund av diverse problem med bergrund och konstruktion.

Lundabron

– Vår tidsplan är nu att man ska kunna gå över bron innan årsskiftet. Sen är vi ju beroende av vädret. Blir det snö i början på oktober då kommer inte tidsplanen att hålla, men får vi en normal höst så kommer det att gå bra, säger Karin Isaksson, teknisk chef på Umeå kommun.

Den 8 maj kommer kommunen att visa upp den ”nästan färdiga” bron, mellan Lundåkern och Bölesholmarna. Under visningen kommer den som vill och vågar erbjudas möjlighet att gå upp i en av dom pyloner som håller upp vajrarna till bron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundabron

Mer i ämnet