Kostnaderna för Lundabron i Umeå har skenat från en budget på 46 miljoner kronor till dagens 112 miljoner Foto: Leopold Rising/SVT

Prislappen för Lundabron skenar – budgeten mer än fördubblad

Uppdaterad
Publicerad

Lundabron i Umeå planerades från början stå klar 2017, men bygget har dragits med kraftiga förseningar. I och med det har kostnaderna skenat från en budget på 46 miljoner kronor till dagens 112 miljoner – och det tar inte slut där.
– Den kommer att kosta mer än så, säger Karin Isaksson, teknisk chef vid Umeå kommun.

Byggstart planerades till våren 2016 och då med en budget på 46 miljoner kronor. Hösten 2017 var bygget i gång men på vägen har man bland annat stött på berggrund som inte håller och fel i konstruktioner av pyloner som ska hålla upp vajrarna.

Nu hoppas man kunna öppna hängbron för gång- och cykeltrafikanter vid årsskiftet, men det återstår en del detaljer.

– Vi jobbar hårt för det, men det finns en del osäkerheter. Vi är beroende av vädret och det finns delar som inte är bekräftade, säger Karin Isaksson och fortsätter:

– Det kan vara så att vi öppnar den fast den inte är helt färdig, men självklart kommer vi se till att den är säker att röra sig på.

”Den kostar det den kostar”

I takt med problemen har budgeten ökat. I maj i år var 75 miljoner kronor avsatt i budgeten, men nu är den alltså uppe i 112 miljoner – och det tar inte slut där.

– Kostnaden kommer att bli väldigt mycket högre, men vi vet inte slutkostnaden, säger Karin Isaksson.

Umeå kommun har i dagsläget en ansträngd ekonomi, men enligt Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande, är det här en investering och viktig länk som kommer gynna hållbara färdsätt.

Hon menar att det är för sent att avbryta projektet, då detta är ett beslut från förra mandatperioden.

– Den kostar det den kostar. Vi kan inte avbryta investeringar som pågår med hänsyn till att andra verksamheter har det kämpigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundabron

Mer i ämnet