I maj kommer kommunen att visa upp den ”nästan färdiga” bron – då kommer de som vill och vågar få gå upp i en av dom pyloner som håller upp vajrarna till bro Foto: SVT

Dyr och sen – därför misslyckades planen för Lundabron

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen visades bygget av Lundabron i Umeå upp. Bron, som är för cykel- och gångtrafikanter, skulle stått färdig 2017 men efter mycket problem planeras den nu att öppnas vid årsskiftet.

– Vi kan ju bara konstatera att det här har blivit väldig mycket dyrare än den ursprungliga kalkylen, säger Karin Isaksson, teknisk chef.

Bygget av Lundabron i Umeå skulle ha stått färdig under 2017. Men redan i ett tidigt skede sprack budgeten och på grund av diverse problem med berggrund och konstruktion har arbetet försenats rejält.

Två års försening har lett till större kostnader för bygget och enligt Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämnden Umeå, går det inte att säga slutsumman än.

Lundabron

– Det finns en nyckel för hur vi fördelar merkostnader, men det som är avsatt i budgeten så här långt är 75 miljoner kronor.

I klippet ovanför kan du höra varför Lundabron blev så dyr och sen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundabron

Mer i ämnet