Foto: SVT

Lundabrons prislapp: 156 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för Lundabron fortsätter att stiga. Hittills har Umeå kommun betalat 139 miljoner kronor till entreprenören Veidekke men totalkostnaden beräknas idag till 156 miljoner. Vilket kan ställas mot den ursprungliga budgeten som var 46 miljoner.

Att prislappen nu är uppe i 156 miljoner var Folkbladet först med att rapportera om. Karin Isaksson, teknisk chef för Umeå kommun bekräftar uppgifterna för SVT.

– Vi är såklart fruktansvärt bekymrade över kostnadsutvecklingen. Hade vi vetat det här när beslutet om bron fattades så hade vi förstås gjort på ett annat sätt, men alternativet att avbryta hade inneburit stora kostnader och ingen bro alls.

”Ohållbara kostnadsökningar”

Nu överväger kommunen att inleda en rättslig process mot entreprenören Veidekke för att titt på vem som ska ta vilka kostnader. När kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott träffades i tisdags fick ledamöterna en rapport över brobygget och de kraftiga kostnadsökningarna.

– Det vi sa är att tekniska nämnden nu ska utvärdera vad som har hänt och sedan inleda någon from av juridisk process mot byggentreprenören. För kostnaderna har dragit iväg ohållbart mycket måste man ändå säga, menar Hans Lindberg (S) ordförande i kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott.

Trots allt strul blir det invigning innan jul

Huvudorsakerna till fördyringen är enligt kommunen högre stålpriser, valutaförändringar och ett flertal byggnadstekniska problem. Men enligt Karin Isaksson kommer inga andra verksamheter att drabbas av kostnaderna för brobygget och som utlovat blir bron färdig innan jul.

–  Ja, vi öppnar bron den 20 december och då är bron klar med räcken, belysning och asfalterad vägbana, säger Karin Isaksson, tekinsk chef Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundabron

Mer i ämnet