Hör verksamhetschefen: ”Vi är mån om att erbjuda anställda semester” Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Lyckad lösning i Umeå inför sommarens vårdkris – högre lön

Publicerad

Att erbjuda rejält högre lön för att locka legitimerade sjuksköterskor att jobba under semestern har blivit ett vinnande koncept i Umeå. Redan nu törs kommunen i princip lova att de ordinarie anställda kommer få ut sin semester utan problem.

Bristen på sommarvikarier inom vård och omsorg är ett ständigt återkommande problem i hela landet och slutar inte sällan med lösningar som innebär att delar av den ordinarie personalen tvingas jobba när de borde ha semester.

Konkurrensen mellan kommuner och regioner är också stenhård. Alla söker den eftertraktade kompetensen. Därför gick Umeå kommun redan i januari ut och lockade sommarvikarierande sjuksköterskor med en lön på 50 000 kronor i månaden. Det har gett resultat.

– Vi har anställt ett 20-tal sjuksköterskor på det här avtalet. Jag har full tilltro att vi kommer lösa det här innan sommaren, säger verksamhetschef Björn Hammar.

Ensamma i länet om att erbjuda lockande avtal

Än behövs 15-20 sjuksköterskor till anställas för att täcka sommaren, men Hammar är inte orolig. Över 62 personer har sökt och Umeå kommun verkar vara den enda arbetsgivaren i länet som ännu erbjudit lockavtal.

– Vi har inte sett någon annan, varken kommun eller Region Västerbotten, försöka rekrytera genom att gå ut med ett attraktivt erbjudande, säger Jessica Östberg som är vice ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Umeå kommun har också fler erbjudanden ute – förutom högre lön erbjuds vårdvikarier till exempel möblerat boende till förmånliga priser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.