• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

– Det bästa som hänt Lycksele lasarett på mycket, mycket länge, säger Isabell Zemrén, som är sjukhussamordnare i Lycksele. Foto: SVT

Nedläggningshotat lasarett ska byggas om för en miljard

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele lasarett har tidigare varit hotat av nedläggning. Men nu ska lasarettet istället renoveras för en miljard kronor.

– Det här är det bästa som hänt Lycksele lasarett på mycket, mycket länge, säger Isabell Zemrén, som är sjukhussamordnare i Lycksele

Det handlar om ny ventilation och renovering av lokalerna. Dessutom ska två nya vårdavdelningar med klinisk verksamhet byggas om och den stora huvudbyggnaden som idag har ett platt tak ska få taket utbytt. Ett sadeltak ersätter.

LÄS MER: Miljardsatsning på Skellefteå lasarett

Under åren har diskussioner förts om ett helt nytt lasarett och det har även funnits planer på att lägga ned det. Men nu slutar det alltså i en om- och tillbyggnad för en miljard kronor.

– Vi kommer att få lokaler anpassade till våra verksamheters behov och inte tvärtom, som det är idag. Vi har tittat på flöden och resursutnyttjade. Nya Lycksele lasarett blir toppmodernt när det är klart år 2030, säger Isabell Zemrén.

LÄS MER: BB-turister åker till Lycksele för att föda

Lycksele lasarett har runt 20 procent så kallade överytor. Det byggdes för en annan tid när patienterna låg inne betydligt längre tid än idag. Planer finns också på att flytta Stenbergska hälsocentral till sjukhuset. Men här är inget beslut fattat.

Lasarettet i Lycksele är ett av få sjukhus i landet som inte har ett apotek. Förhoppningen är att det kommer att finnas ett apotek på lasarettet när renoveringarna är klara.

– Det får vi verkligen hoppas, säger Isabell Zemrén.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer