Valsedlar. Foto: Firas Razak

Lyckseles valmiss: ”Skammen brännande på mina kinder”

Uppdaterad
Publicerad

Även Lycksele kommun glömde bort att föra in valresultatet i det system från vilket Valmyndigheten hämtar sina uppgifter.
– Det glömdes bort, helt enkelt, säger Martina Berg, sekreterare i valnämnden i Lycksele kommun.

På flera håll i landet har det missats att föra in valresultaten i det system som Valmyndigheten hämtar sina uppgifter ifrån. Nu visar det sig att Lycksele kommun kan ställa sig till den mindre smickrande skara som missat.

Det handlar om de så kallade onsdagsrösterna, det vill säga sent inkomna förtidsröster samt utlandsröster,  som skickats direkt till länsstyrelsen utan att föras in i systemet.

– Det är första gången jag administrerar ett val, säger Martina Berg, sekreterare i valnämnden i Lycksele kommun.

Upptäcktes på förmiddagen

Det var under förmiddagen som felet upptäcktes vid Länsstyrelsen i Västerbotten som är den regionala Valmyndigheten.

– De har räknat rösterna och protokollfört och gjort allt korrekt, sedan har de glömt rapporterat in till resultatet till Valmyndigheten, säger Per Lundström, valsamordnare vid Länsstyrelsen Västerbotten.

– Det är inget som påverkar det slutliga resultatet, siffrorna är de samma, men viktigt att det kommer ut till allmänheten, säger Lundström.

”Känns i hjärtat”

Valresultatet i den norrländska kommunen har dock rapporterats in till länsstyrelsen.

– Men vi, eller jag, glömde också att ta en kopia så nu väntar vi på att få tillbaka uppgifterna från länsstyrelsen så att jag kan föra in dem i systemet. Så nu står jag här med skammen brännande på mina kinder. Det känns i hjärtat, men gjort är gjort, säger Martina Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet