En björn hälsade på hos Magnus Andersson i Robertsfors kommun och ställde till med rejäl oreda när den letade mat i soporna. Foto: Magnus Andersson

Magnus i Robertsfors fick sina sopor uppätna av en björn

Publicerad
Magnus Andersson fick påhälsning av björn i sitt hem i Robertsfors kommun. När han klev upp på morgonen hade den ställt till med rejäl oreda i soporna.
– Den lämnade sina fingeravtryck på soptunnan, säger han till SVT Nyheter.

När Magnus Andersson steg upp på morgonen såg han ett enda stort kaos och sopor låg utspridda över hela gården. Och det var inte vem som helst som ställt till med oreda.

– På morgonen såg vi att soptunnorna var omkullvälta och att björnen hade mumsat på dem. Vi visste att det var björn eftersom den hade lämnat sina fingeravtryck på tunnan, berättar Magnus Andersson till SVT Nyheter.

Vad tänkte ni när ni insåg att ni hade haft björnbesök?

– Det var riktigt häftigt! Bor man i skogen så bor man i skogen och det gör ju björnen också så det är inget konstigt.

Har ni träffat på björn hemmavid tidigare?

– Inte så här på gården men vi har haft björn i närheten och det är då framför allt på vårkanten. Nu har vi ställt in soptunnorna i garaget och det är framför allt för att inte vänja björnen vid att det är matlådor.

Kommunen råder boende att gömma sina sopor

Enligt länsstyrelsen brukar björnarna försvinna ganska fort efter att matkällorna har försvunnit därefter har Robertsfors kommun uppmanat boende i området att ställa sina sopor inomhus.

Sedan soporna försvann från Magnus Anderssons gård har den inte synts till – men den verkar inte ha hunnit särskilt långt ännu.

– Nej, det är några stycken som bor i närheten som sett den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer