Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur tänker skolan kring integriteten, om kameror kommer införas? Hör vad Helena Arctaedius, rektor på Maja Beskowskolan, säger i klippet. Foto: Mira Myllyniemi

Maja Beskowskolan i Umeå vill införa kamerabevakning inomhus

Publicerad

Nu vill Maja Beskowskolan i Umeå införa kamerabevakning utanför skolans toaletter. Anledningen är det senaste årets problematik med bränder och skadegörelse.

– Under den här terminen har vi lagt ungefär 230 000 kronor på skadegörelse, säger Helena Arctaedius, rektor.

Förra hösten hade Maja Beskowskolan i Umeå stora problem med mindre bränder och andra utlösta brandlarm. Bland eleverna växte missnöjet.

– Man missar ju mycket lektionstid, sa eleven Cristofer Stefanache till SVT i oktober förra året.

Skolan svarade med att öka vuxennärvaron med fler väktare som patrullerade i korridorerna, samt utbilda eleverna om konsekvenser av bränder.

Ännu under våren fortsatte problemen med bränderna i mindre skala – det här läsåret har de inte haft några bränder, men skadegörelserna fortsätter.

Endast polisen får se filmerna

Bara under höstterminen har de haft skadegörelser för ungefär 230 000 kronor.

– Vi har sett en otrolig minskning av bränderna, så vi ser goda effekter av det arbetet vi gjort. Men vi vill ändå komplettera det med kamerabevakning för att klara av att reda ut om det händer saker, säger Helena Arctaedius.

Skolan vill placera kameror utanför toaletterna eftersom det är där problemen har uppstått. Endast polisen skulle ha tillgång till materialet från kamerorna vid behov.

I nuläget jobbar Maja Beskowskolan med en konsekvensbedömning för att se om kamerabevakningen behövs. I samband med det samlar de in åsikter från föräldrar och elever.

Det är för- och grundskolenämnden som fattar det slutliga beslutet om kamerabevakningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad Hugo Kärkkäinen och Mina Öhman tycker om förslaget om kamerabevakning utanför skolans toaletter. Foto: Mira Myllyniemi

Kamerabevakning på skolor

Är det lagligt att ha kameror i skolor?

Barn, och även vuxna som vistas i skolan under sin arbetstid, har som utgångspunkt rätt att slippa bli kamerabevakade. För att få bedriva kamerabevakning i en skola krävs att bevakningen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller att det finns ett bevakningsintresse som väger tyngre än det mycket tungt vägande integritetsintresset som finns på skolor.

Var behöver skolan ha tillstånd från IMY för att kamerabevaka?

På platser dit allmänheten har tillträde. Till exempel:

  • Skolgårdar
  • Skolors huvudentréer
  • Vägen fram till rektorsexpeditionen

Var behöver skolan inte ha tillstånd från IMY för att kamerabevaka?

På platser dit allmänheten inte har tillträde. Till exempel:

  • Elevskåp
  • Korridorer
  • Undervisningsytor

Däremot måste skolan leva upp till reglerna i dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.