Det har snöat i länet under helgen, men i fredags, när termometern mätte upp till 20 grader på sina håll, smälte det till ordentligt och orsakade en översvämning i Ånäset. Foto: SVT

Aprilkyla i maj – snö och översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

25 graders skillnad på ett par dygn. Sommarvädret skiftade snabbt till snöfall under helgen frambringade inte bara sura miner över kylan, utan också över en översvämning i Ånäset.

Efter högsommarvädret i fredags där kvicksilvret nådde upp över 20-gradersstrecket i länet blev det ett rejält bakslag under helgen. Temperaturen sjönk med 25 grader och det har både snöat och haglat på sina håll. Och att vädret är onormalt kallt bekräftar SVT:s meteorologer.

– Det känns lite onormalt, vädret är ungefär en månad fel, så vi har klassiskt aprilväder, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Kylan har inte bara tagit ett grepp om Norrland, utan har också legat över hela landet.

– Det borde vara lite finare den här tiden på året, det är absolut lite ovanligt, men inte superovanligt. Förra året var det högsommarvärme exakt den här tiden med varmt i maj, bland annat var det varmare i Sverige än på Mallorca då, säger Nils Holmqvist.

Värmen kan orsaka kraftig vårflod

I Ånäset drabbades man av ett bakslag genom en rejäl vårflod i helgen då en å hade översvämmat en bilväg och viadukt efter fredagens värmebölja, och vägen fick stängas av. Vad som orsakat översvämningen är oklart, men eftersom det har varit varmt har mycket snö smält undan, vilket också gett ökade flöden.

– Om det blir väldigt kallt och det varit mycket is så kan isen dämma igen på vissa ställen och orsaka problem. Det kanske har en större påverkan när det är så här kallt snarare än tjälen, men självklart så är det så att ju senare snösmältningen kommer igång, desto större risk att det blir rejält varmt på en gång vilket ger en kraftig vårflod, säger Katarina Stensen, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Tjälen i marken har släppt på sina håll, men sitter lokalt fortfarande i. Det gör ingen skillnad i stor skala och påverkar inte hur vattnet sjunker undan.

– Vattnet hittar ner i marken ändå. Men om man tänker väldigt lokalt, som på en damm på en åker så gör det absolut skillnad om det är tjäle eller inte. Gällande snöläget så har det däremot smält bort en del, och det är ju snö kvar i fjälltrakterna, säger Katarina Stensen.

Trots minusgrader – sommar i vissa delar av landet

Snösmältningen skiljer sig från plats till plats. Västerbottensfjällen har ännu en hel del snö kvar, och de låga temperaturerna väntas fortsätta den kommande veckan.

– Men skulle det slå om och bli varmt och komma nederbörd finns samtidigt en risk att det blir mycket vatten på en gång i Västebottens västliga delarna och bli översvämningar, säger Katarina Stensen.

Och även om temperaturerna just nu känns frostiga och motsvarar enligt SVT:s meteorologer en normal dag i mitten av april så har den meteorologiska våren kommit. På västkusten har man nu också meteorologisk sommar, även om temperaturerna svänger fram och tillbaka.

– Även om temperaturerna växlat så backar vi aldrig en årstid, säger Nils Holmqvist vid SVT Väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.