John, Olle, Isak, Molly, Hannes och Elias protesterar i Vilhelmina Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elevernas protest: ”Våra skolor behöver få leva”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har elever från Malgovik skola protesterat mot nedläggningshotet av deras skola. – Vi tycker att kommunen har fel, säger Molly Lysell Holmström, sjätteklassare i skolan.

Elever från Malgovik skola har under torsdagen protesterat mot den planerade nedläggningen av skolan. Elever från sjätte klass har tagit ledigt från skolan och istället åkt in till Vilhelmina för att på samhället väcka opinion.

Vilhelmina kommun står inför stora besparingsåtgärder och bland annat har kommunstyrelsen föreslagit att byskolorna i Nästansjö och Malgovik ska läggas ner, trots att utbildningsnämnden så sent som i januari sa att de skulle få vara kvar. Föräldrar har tidigare protesterat mot planerna och nu var det elevernas tur.

– Vi tycker att kommunen har fel, våra skolor behöver få leva. Folk har hejat på oss, gett oss fika och sagt att vi ska kämpa på. Vi fick också prata med Annika Andersson och hon förstår att vi är besvikna, ledsna och arga. Hon sa att det är svårt att behålla skolorna för att många flyttar härifrån, men det känns också som att de börjar ändra sig lite, säger Molly Lysell Holmström, elev på Malgovik skola.

”Anmärkningsvärt”

En föräldragrupp  jobbar hårt med att hitta alternativa lösningar på skolfrågan. 

– Det är mycket anmärkningsvärt att man väljer att lägga ned två välfungerande skolor när det finns andra sätt att spara på, säger föräldern Maria Holmström.

Frågan om skolorna i Malgovik och Nästansjö ska behandlas på fullmäktige den 2 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer