Stölderna har inträffat både på äldreboenden och hemma hos äldre personer. Foto: TT

Man i 25-årsåldern häktad – misstänks ha lurat äldre

Publicerad

En man i 25-årsåldern misstänks ha utgett sig för att vara från hemtjänst och sedan tagit sig in i äldres hem och stulit värdesaker. Mannen häktas nu för två fall av bedrägerier och ett fall av försök till grov stöld.

Under de senaste månaderna har flera äldre anmält att de blivit bestula i Jämtland och i Västerbotten. Stölderna har skett både på äldreboenden och i enskilda hem.

En 25-årig man misstänks nu för några av brotten. Mannen är från Västerbottens län och misstänks för brott som anmälts i december.

– Ett flertal medarbetare har genom ett gediget utredningsarbete kunnat säkra bevis som kopplar mannen till de nu aktuella brotten, säger Rickard Sundberg, förundersökningsledare.

”Har gjort vissa medgivanden”

Mannen häktades i fredags vid Lycksele tingsrätt. Han är i nuläget häktad på sannolika skäl misstänkt för bedrägerier i två fall, tillgrepp av fortskaffningsmedel i två fall samt försök till grov stöld i ett fall. Polisen menar att ytterligare brottsmisstankar kan tillkomma.

– Förhoppningsvis kan det faktum att mannen nu sitter häktad leda till att fler av dessa brott kan klaras upp. Dessutom kan det förhoppningsvis ha en lugnande inverkan för dem som känt oro över den senaste tidens brott mot äldre personer. Mannen har gjort vissa medgivanden. Vi misstänker att han ligger bakom brott i Jämtland också, säger Rickard Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.