Förutom grovt olaga hot och misshandel misstänks mannen för skadegörelse, då han ska ha rivit ner dataskärmar och inredning på avdelningen. Till höger kniven som mannen ska ha haft med sig till psykiatrihuset. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man knivhotade och sparkade personal på psyket i Umeå – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnad med kniv tvingade sig en man i 30-årsåldern in på psykiatrihuset vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där sparkade han en anställd mot huvudet och hotade flera i personalen. Nu åtalas mannen för bland annat misshandel och grovt olaga hot.

Det var i november i år som mannen tog sig in på psykiatrihuset genom att hota en anställd med kniv. Väl inne på avdelningen ska han ha tagit ett lätt strypgrepp på en kvinna i personalen och sedan sparkat henne upprepade gånger mot huvudet. Kvinnan ska ha lyckats skydda sig med armarna, men ändå fått en sårskada på huvudet.

Hotade fler med kniven

Efter den misstänkta misshandeln ska mannen ha fortsatt gå bärsärkargång på avdelningen och hotat fler ur personalen, slagit en i ansiktet samt rivit ner datorskärmar och vält inredning. En i personalen beskriver i förhör att han fick känslan av att mannen skulle kunna döda honom eller kollegorna om han hade velat det.

När en ordningsvakt anlände till avdelningen och uppmanade mannen att släppa kniven lydde han och snart kunde polis gripa mannen på platsen.

Ville bli av med diagnoser

Nu åtalas 30-åringen för grovt olaga hot, två fall av misshandel och skadegörelse efter händelsen på psykiatrihuset. Han har erkänt alla åtalspunkter utom grovt olaga hot. I förhör säger mannen att anledningen till att han besökte psykiatrihuset med kniv var för att bli tagen på allvar och bli av med diagnoser som personal där ställt tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.