Intresset för björnjakt har ökat. Foto: Arkivbild: TT

Många viltkameror saknar tillstånd

Publicerad

Den som vill sätta upp stödutfodring eller en kamera för att upptäcka vilt på någon annans mark ska ansöka om tillstånd. Men enligt Joacim Lundquist viltsamordnare i Västerbotten är det vanligt att kameror sätts upp utan tillstånd.
– Det kan knappast handla om okunskap. 

I dag startade årets björnjakt och polisen i region Nord har märkt ett ökat intresse för att jaga björn. Man märker också att det används otillåtna metoder. Det kan handla om stödutfodring som man inte ansökt tillstånd för, men också om kameror.  

Kameror kräver att man söker tillstånd av markägaren, något som många struntar i. 

– Det är relativt vanligt, vi hittar ett antal åtlar och även kameror som man inte haft tillstånd att sätta upp. Det kan knappast handla om okunskap, man sätter bara upp dem, säger Joacim Lundquist viltsamordnare i Västerbotten.

Under årets björnjakt kommer polisen inom region Nord i samarbete med länsstyrelserna genomföra en gemensam tillsyn under jakten. Granskningen kan omfatta skottplatser, jägarnas licenser och jaktkort, rapporterar Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer