Intresset för björnjakt har ökat, enligt polisens viltsamordnare i Västerbotten. Foto: Berit Roald/TT

Utökade kontroller av jägare vid björnjakt

Publicerad

Nu inleds björnjakten i Sverige. Nytt för i år är att polisen och länsstyrelserna gör gemensam sak för att bland annat stoppa användningen av illegala hjälpmedel som åtlar.

Anledningen till den utökade kontrollen är att intresset för björnjakt har ökat, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i Västerbotten till Ekot.

– Jag tror att det har blivit en stor hetsjakt kring björnen. Det går väldigt fort att skjuta de här björnarna. Många vill vara med och då använder man alla till buds stående medel.

Jägareförbundet välkomnar

Satsningen får stöd av Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland.

– Det är positivt att man är ute och kontrollerar att folk sköter sig och följer de lagar som finns och i synnerhet att etikfrågan respekteras, säger hon till radion.

Det stora intresset har bland annat visat sig i Västerbotten där Jägarnas riksförbund har överklagat länsstyrelsens beslut att minska antalet björnar som får skjutas. Begäran har dock avslagits av förvaltningsrätten i Luleå, skriver Folkbladet.

Under årets björnjakt, som inleds på onsdagen, får 21 björnar fällas i Västerbottens län, sju färre än förra året. Totalt i landet får 300 björnar skjutas i årets jakt.

Så många björnar får skjutas

Visa

Licensjakten på björn får i år bedrivas från den 21 augusti till och med den 15 oktober. Totalt får 300 björnar fällas, fördelade på följande län:

  • Värmlands län: 2
  • Gävleborgs län: 50
  • Dalarnas län: 48
  • Västernorrland: 45
  • Jämtlands län: 100
  • Västerbottens län: 21
  • Norrbottens län: 34

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer