Foto: SVT

Manifestation mot nazism på torget

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll hölls en manifestation i Umeå till minne av Kristallnatten 1938 då nazisterna trappade upp våldet mot judarna. Arrangörerna säger att manifestationen ska vara ett försvar av ett Umeå som en stad fri från antisemitiska, nazistiska och rasistiska vindar.

Den nionde november, för 78 år sen, gick nazister fram på Tysklands gator och slog sönder fönster på judiska hem, förstörde synagogor och affärer. Händelsen har i efterhand kommit att kallas för kristallnatten och ungefär fyrahundra judar dog den dagen. Idag hålls en politisk obunden minnesmanifestation för att hedra dem.

– Det här borde vara en läxa för oss. Historian är viktig och den kanske säger att vi borde fundera på vad vi sysslar med idag, säger Carinne Sjöberg ordförande för Judiska Föreningen i Umeå.

Judiska föreningen i Umeå

Överlevare talade

Under manifestationen pratade bland annat förintelseöverlevaren Herbert Hillel Goldberg tillsammans med en rad lokalpolitiker från Umeå. Carinne Sjöberg menar att Herbert Hillel Goldberg är ett bra exempel på en människa som överlevt hatet.

– Här har ni fått ett levande bevis på att det funnits personer som blivit mördade och hatade bara på grund av sitt etniska påbrå. Därför minns vi det gamla för att öppna nya vägar för nästa generation.

Manifestationen på Kristallnatten är ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Judiska Föreningen i Umeå, Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Arbetarpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Judiska föreningen i Umeå

Mer i ämnet