Kristina Åstrand är enhetschef vid Försäkringskassan. Foto: Pressbild, Försäkringskassan / Tomas Oneborg, TT

Allt fler nekas assistans från Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer nekas assistansersättning från Försäkringskassan. Orsaken är en tuffare tolkning av LSS-lagen.
– De senaste åren har vi haft helt andra tillämpningsregler, säger Kristina Åstrand, enhetschef vid Försäkringskassan.

Att få hjälp när man behöver den är långt ifrån självklart idag. Siffror från Försäkringskassan visar att färre som söker statlig assistansersättning får hjälp.

2015 beviljades över 16 000 personer stöd, förra året drygt 14 000.

– Allt eftersom det sker prövningar i domstol får vi prejudicerande domar som skapar en praxis. Den i sin tur gör att bedömningar och tillämpningar ser annorlunda ut idag, säger Kristina Åstrand, enhetschef på avdelningen för funktionsnedsättning hos Försäkringskassan.

Tuffare tolkningar av lagen

Under flera år har vägledande domar från Högsta domstolen alltså lett till en tuffare tolkning av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och som följd har Försäkringskassan bedömt att allt färre har rätt till assistans.

I fjol nekades 82 procent avslag på sin förstagångsansökan av assistansersättning.

– Det handlar inte om att spara pengar utan om att vi ska fatta rättssäkra beslut. Men LSS-lagstiftningen behöver ses över, säger Kristina Åstrand.

Krångliga regler

Den som behöver hjälp enligt LSS idag kan vänta sig ett krångligt system – och svårtolkat. Ansvaret delas mellan kommunen och staten. Vem som i slutändan tar ansvar beror på hur många timmars hjälp en person anses ha.

SVT Nyheter Västerbotten har tittat på fallet Lina Deijer i Umeå som just förlorat den personliga assistans som hon varit beviljad de senaste 16 åren. Hon har hamnat i kläm mellan staten och kommunen.

Försäkringskassan menar att ansvaret faller på Umeå kommun, men där får hon inte heller den hjälp hon enligt läkarintyg behöver. Kristina Åstrand kan bara hålla med om att det inte känns optimalt.

– När man har ett stort hjälpbehov ska man inte behöva fundera. Man ska kunna vända sig till en instans och få den hjälp man behöver.

Antalet med statlig assistansersättning har minskat med nära 2 000 personer de senaste fem åren.

Antal med statlig assistansersättning:

• December 2019: 14 159 personer

• December 2018: 14 508

• December 2017: 14 886

• December 2016: 15 691

• December 2015: 16 142

Minskningen förklaras främst av att färre beviljas ersättning.

Åren 1994–2014 steg däremot antalet berättigade, från 6 141 till 16 158. Ökningen beror bland annat på att lagändringar gjort att fler grupper fått möjlighet till personlig assistans. Det gäller bland annat dem som fyllt 65 år, som har fått rätt att behålla den assistans de hade tidigare.

Antalet beviljade veckotimmar har ökat hela tidsperioden, från knappt 70 timmar per person 1994 till 128,9 timmar 2019.

I december 2019 fick 82 procent avslag på sin förstagångsansökan om assistansersättning. Tio år tidigare, december 2010, var siffran 55 procent.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer