Maria Jonasson initiativ gör succé. Foto: SVT.

Marias tjejskjuts gör succé

Uppdaterad
Publicerad

Fyra tjejer ringde i förväg och beställde gratisskjuts hem från krogen av Maria Jonasson i Skellefteå. Det blev totalt 10 kvinnor innan hon släppte av den sista tjejen och själv fick åka hem vid fyra tiden på söndagsmorgonen.

Maria Jonasson i Skellefteå har bestämt sig för att skjutsa hem tjejer från krogen gratis. I somras var hon med och stoppade en våldtäkt och hon märker att många känner sig otrygga.

– Det ringde hela tiden tjejer som vill ha skjuts hem från krogen under söndagsnatten. Jag började redan vid 22 tiden. På det här sättet slapp dom gå hem eller åka svarttaxi, berättar Maria.

Många medlemmar på Facebook

Maria har startat upp en Facebookgrupp – ”Tjejskjutsen” – som nu fått 1300 medlemmar.

Att tjejer skall känna sig trygga när man går hem från krogen är viktigt för Maria Jonasson i Skellefteå. Hon har länge funderat på en lösningen. Till sist bestämde hon sig själv för att ställa upp gratis köra hem tjejer från krogen.

– Tyvärr är Skellefteå ingen säkert stad idag. Det har varit många sexuella övergrepp och våldtäckter och sexuella trakasserier och det här behövs verkligen, menar Maria Jonasson.

Kan köra redan nästa helg igen

Från början var det meningen att det bara skulle bli runt varje lönehelg hon skulle köra. Problemen är som störts då berättar Maria. Men gensvaret blev betydligt bättre än vad hon hade trott. Behovet fanns verkligen. Kanske kör hon ”Tjejskjutsen” även nästa helg.

– Vi får se. Jag skall smälta det här. Det har ringt folk från hela landet till mig. Vi får se hur det blir kommande lördag, säger Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.