Maria avbröt en pågående våldtäkt. Nu vill hon öka tryggheten genom att skjutsa hem kvinnor från krogen. Foto: TT/privat.

Avbröt våldtäkt – nu kör hon hem kvinnor från krogen

Uppdaterad
Publicerad

Maria Jonasson var med och stoppade en våldtäkt i somras. Nu tänker hon köra hem kvinnor från krogen för att skapa en större trygghet i Skellefteå.

Redan ikväll är det dags. Maria Jonasson tänker köra hem kvinnor gratis från krogen och fester med start 22.00. Sedan kör hon fram till 03.30. Tanken är att hon ska göra detta varje löningshelg under våren.

– Förhoppningsvis vill någon fler haka på. Vi kanske kan bilda ett nätverk.

Varför gör du det?

– Jag jobbar ideellt för kvinnors rätt i samhället. Det är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Jag hoppas att det här kan skapa en större trygghet för kvinnor, säger hon.

Läs även: Marias tjejskjuts gör succé

Avbröt pågående våldtäkt

I somras var Maria med om en otäck händelse. Hon och några vänner upptäckte att en kvinna höll på att bli våldtagen i ett skogsparti när dom körde förbi med bilen. De agerade på instinkt och lyckades avbryta våldtäkten. Gärningsmannen flydde från platsen på en cykel.

Finns det ett behov av gratis skjuts i Skellefteå?

– Ja. Absolut! Speciellt om man inte har råd med taxi och väljer att gå hem, trots att man egentligen inte vill.

Upplever du att kvinnor känner sig otrygga?

– Absolut. Jag hör folk prata om det på jobbet och på skolan osv. Många känner sig otrygga och håller bilnyckeln i försvarläge när man går ut på kvällen.

– Vi måste ta hand om varandra. Det ska inte ligga i pengarna om man ska känna sig tygg.

Privatpersoner hyllar initiativet

Kommer du skjutsa män också?

– Nej, jag riktar mig mot kvinnor. Det är kvinnor som utsätts för majoriteten av sexuella övergrepp och våldtäkter. Jag har aldrig hört en man säga att han känner sig otrygg när han ska gå hem.

Initiativet har hyllats av många. Några privatpersoner har skickat bensinpengar till Maria för att stötta hennes idé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.