Skoterkörning i ungskogsmiljö kan orsaka stora skador. Foto: Privat

Markägare i Vilhelmina förbjuder skoterkörning

Publicerad

Det är sportlovssäsong och många åker till fjällen för att köra skoter.
Men flera markägare i Vilhelmina kommun har tröttnat på skoteråkare friåker utanför lederna – och förbjuder nu detta.
– Vi har fått nog av det här nu, säger en av markägarna.

Det är markägare i byarna Storvall, Lövberg, Stornäs, Röberg samt i Grundfors, i Villhelmina kommun som nu förbjuder skoteråkning utanför lederna.

De kommer nu att sätta upp förbudsskyltar längs lederna på deras marker som informerar om att skoteråkare inte får avvika från leden. Markägarna ska även sätta upp förbudskyltar med kartor på informationstavlor i Klimpfjäll och Saxnäs.

– Det har pågått i så många år. Djuren blir stressade och vi ser skador på växtligheten. Jag har inget emot turism men varje vettig människa måste förstå det här. Man måste visa respekt för andra, säger en av markägarna, som vill vara anonym.

Kommunen: ”Ett brott att bryta mot förbudet”

Förbudet uppges inte gälla för markägarna själva eller samebymedlemmar. Kommunen är positiv till förbudet.

– Det är fullt rimligt tycker vi och de tillåter fortfarande körning på lederna, säger Sam Heidenberg, fritidskonsulent på kommunen.

Kommunen tycker att det är bra att man går ut med information och säger att det kommer att påverka turismen.

– Därför är det viktigt att vi har nått ut med kommunikationen. Det finns flera kringliggande områden där man fortfarande kan friåka. Men det är ett brott att bryta mot förbudet, säger Sam Heidenberg.

Skoterregler:

Visa
  • Det är förbjudet att köra på skogs- och jordbruksmark, om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada på skog eller mark. Generellt förbud för körning på skogsplanteringar eller i ungskog som är lägre än två meter över snötäcket.
  • I fjällen finns ett antal så kallade regleringsområden. I en del av dessa områden finns allmänna skoterleder och där får körning endast ske på lederna. I andra regleringsområden gäller totalt skoterförbud för allmänheten.
  • Länsstyrelsen eller kommunen kan utfärda förbud att köra snöskoter i andra områden av hänsyn till bl a friluftsliv, rennäring, djurliv eller naturvård.
  • Skoterkörning kan också regleras av kommuner genom lokala trafikföreskrifter.
  • I nationalparker och naturreservat gäller särskilda bestämmelser. I vissa parker och reservat är det förbjudet att använda motordrivet fordon. I föreskrifterna för det skyddade området kan du se om det är förbjudet.
  • Allmän snöskoterkörning är förbjudet i en skidanläggnings nedfarter eller i anslutning till dessa. Området är att betrakta som skidområde och när anläggningen är stängd är den att betrakta som arbetsområde då inga andra skall uppehålla sig där. Endast skidanläggningens skotrar tillåts i skidområdet.

Fakta: Snofed

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer