”Ett positivt resultat”- hör Stephan Stenmark om provsvaren. Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Masstestningen klar: Ingen ökad risk för smittspridning på campus

Uppdaterad
Publicerad

Masstestningen av coronaviruset på Umeå universitet är nu avslutad, och resultatet visar att bara sex av de nästan 10 000 testade hade covid-19.

Nu när resultaten av den omfattande masstestningen vid Umeå universitet har sammanställts fastslår Folkhälsomyndigheten att det inte finns någon ökad smittspridning på campus.

– Det är värdefullt för Umeå universitet och för andra lärosäten att veta att smittspridningen inte ökade vid terminsstarten. Det verkar gå att kombinera ett campus som sjuder av liv och erbjuder undervisning med att hålla tillbaka smittspridning, när den också avtar i det omgivande samhället, säger Anders Johansson, projektledare för studien och hygienöverläkare i Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Västerbotten

Få smittade

Endast sex av de 9907 individer som deltog hade en aktiv infektion med covid-19 under nämnd tidsperiod.

Ungefär två tredjedelar av deltagarna var studenter, resten var medarbetare. Ungefär 40% av de provtagna hade de senaste två veckorna befunnit sig utanför Västerbotten. Drygt hälften av de testade är födda på 90-talet.

I klippet ovan hör du smittskyddsläkaren Stephan Stenmark om resultaten av proverna och hur viktigt det är att fortsätta följa rekommendationerna för att minska smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet