Häng med in på matlagningskursen med språkfokus Foto: Erik Iversen/SVT

Matkurs i Umeå med svenska på menyn: ”Jag lär mig nya ord”

Publicerad

Kan matlagning vara ett sätt att integrera människor i Sverige? Det tror man på Väven i Umeå där invandrare och svenskar träffas för att göra exakt det – laga mat och snacka svenska.

Varje vecka träffas de i matverkstaden på kulturhuset Väven i Umeå för att laga mat. Denna vecka är de 12 deltagare och nationaliteterna är många, allt från Chile till Kina.

Tillsammans med Folkuniversitetet och Vän i Umeå är det stadsbiblioteket som dragit igång träffarna. Här möts svenskar och invandrare och lagar mat tillsammans samtidigt som det är en möjlighet att lära sig svenska.

– Det är en mycket bra metod tycker jag. Folk vågar prata och är inte blyga att säga ett ord fel,  det är inte likadant som i klassrummet där det kan vara mer spänt. Här är det mer fritt och de kan förstå ord från själva redskapen vi använder, säger Eva Gouriye från stadsbiblioteket.

Byter kunskaper med varandra

En av de som letat sig dit är Helen Meili från Filippinerna. Hon har varit i Sverige i drygt två månader men har redan lärt sig mycket.

– Jag lär mig nya ord och alla är väldigt trevliga, så jag har lärt mig både ord och hur man lagar mat, berättar hon.

Men det är inte bara invandrarna som får lära sig något av träffarna, även svenskarna som är med har nytta av utbytet.

– Man lär sig mycket av folk från andra länder. Jag har lärt mig vad människor kan kämpa för att lära sig ett nytt språk och att komma in i ett samhälle. Det är många som gör det väldigt bra, säger Siv Björklund.

Även män är välkomna

Liknande träffar har tidigare anordnats, till exempel i fjol då kvinnor kunde få komma till Väven och baka. Men på matlagningen är också männen välkomna.

– I början tänkte vi inte på männen när vi bakade, men sen tänkte vi att också män behöver lära sig att laga mat. Syftet är att lära sig språket så varför ska inte männen också vara med, säger Eva Gouriye.

Menyn denna vecka bestod av en turkisk bulgursallad och en finsk efterrätt. Att det var vegetariskt som serverades är ingen slump.

– Vi vill lära människor hur man kan äta hälsosamt och dessutom minska lite på köttet, säger Eva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.