Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt dålig personalpolitik” – hör Anna Nilsson om kritiken mot regionen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Medicinska sekreterare blev utan lönetillägg – kritik mot Region Västerbotten: ”Glömt att vi finns”

Publicerad

Region Västerbotten beslutade vid årsskiftet om ett lönetillägg på 3 000 kronor för sjuksköterskor och 1 000 kronor för undersköterskor som jobbar obekväm arbetstid. Men de 16 medicinska sekreterare som arbetar på akuten i Umeå och Skellefteå blev helt utan.

– Vi uppfyller kriterierna, men har blivit helt exkluderade från tilläggen, säger Anna Nilsson som är medicinsk sekreterare och fackligt ombud för Vision.

Det rör sig om totalt 16 medicinska sekreterare som jobbar på akutavdelningarna vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Skellefteå lasarett. Sekreterarna vid akutmottagningarna är schemalagda dygnet runt – årets alla dagar.

Vill ha en förklaring

De menar att de uppfyller samtliga kriterier som både undersköterskor och sjuksköterskor har som får tillägget. Anna Nilsson framhäver att de inte missunnar de som får tillägget, men vill ha en förklaring till varför hon och hennes kollegor blivit helt utan.

– Det känns inte bra att vi är helt exkluderade, jag vet inte om de glömt bort att vi finns eller om de valt att inte ta med oss i processen.

Fokuserat på sjuksköterskor

Brita Winsa som är hälso- och sjukvårdsdirektör säger att Region Västerbotten valt att fokusera på sjuksköterskor för att kunna hålla vårdplatser öppna och att man inte har några planer på att ge tillägget till medicinska sekreterare.

I klippet hör du mer om kritiken.

• Yrkeskategorier som kan omfattas av förslaget (förutsatt att nedanstående kriterier uppfylls) är grundutbildade sjuksköterskor, röntgensköterskor, specialistutbildade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och undersköterskor/skötare.

• Lönetillägget för medarbetare som är schemalagd dag, kväll, natt och helg inom dygnetruntvården motsvarar: 3 000kr/mån för sjuksköterskor (inkl. barnmorskor och röntgensköterskor), biomedicinska analytiker 1 000kr/mån för undersköterskor/skötare. Medarbetare som endast arbetar kväll, natt och helg via beredskap erhåller halva summan ovan.

• Tillägget beräknas på heltid och minskar i relation till sysselsättningsgrad.

• Lönetillägget gäller retroaktivt från 1 december 2022 och anpassas efter sysselsättningsgrad.

• Medarbetare som omfattas har schemalagt arbete dag, kväll, natt och helg inom dygnet runt-vården vid något av länets sjukhus alternativt sjukstuga i Södra Lappland. Satsningen är kopplat till länets vårdplatser men medarbetare inom förlossningsverksamhet, akutmottagningar, ambulansverksamhet, operations- och anestesiverksamhet, laboratorieverksamhet samt röntgen inkluderas.

• Medarbetare som fördelar sin arbetstid mellan dygnet runt-vård och mottagningsverksamhet/dagtidsarbete måste tjänstgöra (dag, kväll, natt och helg) större delen av sin tid inom dygnetruntvården för att omfattas, motsvarande 60% av den totala arbetstiden ska utföras i dygnet runt-vård.

• Lönetillägget upphör om medarbetare byter arbetsplats/arbetstidsförläggning och kriterierna ovan inte uppfylls.

• Satsningen är inte tidsbegränsad, utan gäller tillsvidare efter beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

• Tidsplan: Utbetalning av lönetillägg sker i samband med lön i februari.

Källa: Region Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.