Foto: Migrationsverket logga

Migrationsverket vill hitta kryphål i lagen

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner får finna sig i att ta emot flyktingar om entrepenörer vill öppna asylboende. Kommunerna själva har ingenting att säga till om. Senast har Migrationsverket skrivit kontrakt med företag i Vindeln och Lycksele om 100 platser var. Men nu vill Migrationsverket utreda om det går att kringgå lagen om offentlig upphandling.

För mindre kommuner kan asylboendena bli en kostnad och ett utmaning.

– När det gäller skolan kommer det bli en kostnad för elever som behöver hjälp med hemspråksundervisning till exempel, sa Mathias Haglund (S), oppositionsråd i Vindeln när det stod klart att kommunen skulle få ett asylboende om 100 platser.

Besluten om asylboendena dyker upp från ingenstans. Migrationsverket är nämligen tydliga med att de helt enkelt följer lagen om offentlig upphandling och att de inte får ha någon dialog med kommunerna innan besluten är klara. De lyder under upphandlingssekretess.

– Ungefär som när åskan slår ner har det kommit ett besked om att ett företag fått ett anbud godkänt på 200 asylflyktingar i Åsele. Jag tycker att myndigheterna har skött det här på ett oerhört uselt sätt, sa Peter Lindström (S), kommunalråd i Åsele till Västerbottensnytt tidigare i höst.

Uttalande kom efter att Bert Karlssons företag Jokarjo fått en ansökan om 200 platser godkänd. Fastighetsägaren valde till sist att backa ur affären.

Vill kunna neka entrepenörer

Men nu vill Migrationsverket själva försöka hitta en lucka i lagen. De vill göra det möjligt att neka entrepenörer att öppna asylboenden i kommuner som redan tagit emot många flyktingar – även om man uppfyller kraven.

– Vi vill undersöka om det finns en möjlighet i ett upphandlingsunderlag som undantar kommuner som redan idag tar ett väldigt stort ansvar. Det här är obruten mark och vi vet inte om det här är möjligt överhuvudtaget. Vi vill be våra jurister att titta på vilka möjligheter finns, säger Fredrik Bengtsson presschef på migrationsverket.

”Ingen bra lösning”

Migrationsverket vill visa att de gör vad de kan för att ändra på de faktum att de dels inte får informera kommunerna i förväg och dels att de inte kan styra över var asylboendena placeras.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning att man har flera hundra asylsökande på ett och samma ställe. Vi tror på att det är bättre att solidariskt dela på det ansvar vi som land har förbundet sig att ta, säger Fredrik Bengtsson.

Men entrepenören Bert Karlsson ger dock inte mycket för Migrationsverkets utspel.

– Nej, nej, nej. Jag tror att det där är ett spel för gallerierna. De får så mycket skit och det vill de komma undan genom att skicka tillbaka frågan till politikerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.